Η εκπομπή που προβλήθηκε το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 περιείχε ένα μικρό αφιέρωμα στον κορυφαίο κατά πολλούς αρχιτέκτονα της Μυτιλήνης, και ενός από τους σημαντικότερους της σύγχρονης Ευρώπης.
Στο ρεπορτάζ συμμετείχε η δισέγγονη του Αργύρη Αδαλή, Κωνσταντίνα Σεβαστού.
Παρακολουθήστε το απόσπασμα της εκπομπής:
Επειδή το απόσπασμα της εκπομπής είναι μόνο στα ελληνικά, διατίθεται και η απομαγνητοφώνηση του αποσπάσματος.
Τάκης Σαράντης (δημοσιογράφος): Πάμε μέχρι τη Μυτιλήνη η οποία αν χαρακτηρίζεται από κάτι είναι τα αρχοντικά της. Αυτά τα υπέροχα κτίσματα, τα υπέροχα σπίτια τα οποία υπάρχουν εκεί και υπάρχουν δια χειρός του Αργύρη Αδαλή. Η συνάδελφος Δήμητρα Λαχούρη έχει φροντίσει να μας δώσει εικόνες και ρεπορτάζ από εκεί και νομίζω ότι έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. [μουσική]
Κωνσταντίνα Σεβαστού (δισέγγονη Α. Αδαλή): Σας καλωσορίζουμε στο σπίτι του στο Ακρωτήρι, στον Πύργο όπως τον ονομάζουμε. Είναι ο θησαυρός της ζωής μου, όπως και ορισμένα άλλα κτίσματα που κοσμούν την πόλη μας. Ο Αργύρης Αδαλής, γέννημα θρέμα Μυτιληνιός από γονείς οι οποίοι ήρθανε από το Αϊβαλί, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε στη Γερμανία.
Μαθήτευσε κοντά στον Ziller, και ο Hanssen όταν εργαζότανε πλέον και σπούδαζε διέκρινε (θετικά δείγματα) σ’αυτόν και τότε τον πήρε και δούλεψε μαζί του στη βιβλιοθήκη των Αθηνών. Μετέπειτα γύρισε στον τόπο του όπου και άρχισε να μεγαλουργεί χτίζοντας όλα αυτά τα πράγματα τα κτίσματα το οποίο μέχρι σήμερα είναι το στίγμα της πόλεώς μας, του νησιού μας.
Πίσω είναι τα πορτρέτα της οικογένειας, το δικό του το οποίο είναι έργο του Ιθακησίου, και της γυναίκας του.
Στρατής Φραντζέσκος (Αρχιτέκτων Μηχανικός): Βρισκόμαστε στο πιο εμβληματικό κτίριο της πόλης και το πιο μεγάλο έργο του Αδαλή. Εκτός από το Μεγαλοπρεπή ναό το Αγίου Θεράποντα που άρχισε να κατασκευάζεται τον καιρό της οθωμανικής κατοχής, ακόμη έχει μελετήσει πολλά κτίρια. Η κατασκευή έγινε με φυρμάνι το σουλτάνο το οποίο υπάρχει ακόμα στον κατάλογο των φιλανθρωπικών καταστημάτων της Μητρόπολης Μυτιλήνης.
Έφη Γιαλούση (ξενοδοχείο Λώριετ/εξοχική οικία Α. Βουρνάζου): Βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά αρχοντικά της Ελλάδας. Έχει χαρακτηριστεί ως masterpiece, και μάλιστα masterpiece του αρχιτέκτονα Αδαλή ο οποίος πραγματικά έκανε συγκλονιστική δουλειά και εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.
Φυσικά υπήρχαν τα χρήματα της εποχής του 1880 που έφερε ο τότε έμπορος (Αχιλλέας Βουρνάζος) από την Οδησσό και μπορούσε να αντέξει μια τόσο ακριβή κατασκευή. Ήταν μια ευτυχής συγκυρία.
Αλέκος Κιουρέλλης (συνταξιούχος εκπαιδευτικός/ερευνητής): Στάθηκαν και οι δυο πολύ τυχεροί, η Μυτιλήνη που είχε τον Αδαλή αυτή τη χρονική περίοδο αλλά και ο Αδαλής που είχε τη Μυτιλήνη. Η Μυτιλήνη από το 1850 μέχρι το 1912 είχε φτάσει στην ακμή της οικονομίας της. Είχε πλουτίσει.
Χρειάζονταν λοιπόν κάποιον ώστε να επενδύσει αυτόν τον πλούτο σε όμορφα κτίρια και εκκλησιές. Ο Άγιος Θεράποντας είναι του Αδαλή, τα κεντρικά λύκεια (τότε ονομαζόταν γυμνάσιο Μυτιλήνης) είναι έργο του Αδαλή, το δημαρχείο πάνω στην προκυμαία είναι έργο του Αδαλή. Χρειάζονταν λοιπόν κάποιον να δώσει πνοή σε όλα αυτά.
Τάκης Σαράντης: Υπέροχα αρχοντικά από ένα πανέμορφο νησί τη Λέσβο.